Dededen Toruna "Vasfi Akyol"

15 0cak 1999 Elazığlılar Dayanışma Derneği Bülteni /İstanbul

Dede Vasfi Akyol (1913-1965)
Elazığ'da doğdu. Elazığ PTT müdürlerinden hafız Mehmet Şükrü AKYOL'un oğludur. Öğretmen Okulu'nda musiki hocası olan Alman ögretmenden viyolonsel ve nota dersleri almıştır.

1932'de ögretmen olmuş ve sonra 1941'de Türk Silahlı Kuvvetlerine katılarak 20 sene bu meslekte yarbaylığa kadar yükselmiştir.

1942- 1949 yılları arasında Ankara da görevli iken Muzaffer SARISÖZEN'le tanışmış, Elazığ türküleri ile birlikte Erzurum Artvin, Eğin, Çemişgezek yörelerine ait türküleri notaya alarak radyoya vermiştir. Bu notaları Muzaffer Sarısözen "hazır lokma" diye adlandırmıştır.

1960 yılında emekliye ayrılarak Elazığ'a dönmüş, Aksaray (Yiğiki) mahallesinde bir ev yaptırarak burada yaşamıştır.

İshak Sunguroğlu bu yıllarda Harput Yollarında (3 cilt) için çalışmalarını yaparken Elazığ türkülerinin notalarını istemiştir. Türkü tespitinde, gerek ses kaydı yapılırken, haftalarca ud ve kemanla iştirak ederek notaya almıştır. Harput Yollarında (3 cilt) eserde 89 adet Elazığ yöresine ait türkü ve oyun havasını notaya almıştır.

Torun Vasfi Akyol (1966- ...)
Aksaray (Yiğiki) mahallesinde doğdum. Elazığ musiki cemiyetinde musikiye başladım. İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet konservatuarı şan bölümünü bitirdim. Halen T.C Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Topluluğunda ve Elazığ Dayanışma derneğinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktayım.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Allah razı olsun mekanı cennet olsun

ebru dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.